Hoe een Chai Latte te maken


Ik werd verliefd op het idee van chai door de dozen van deze drankmix uit de supermarkt. 

De melkachtige zoetheid samen met de samentrekkende zwarte thee trok me naar binnen, maar de warme kruiden die tussen de slokjes bleven, hielden me aan het drinken.

Deze chai latte geeft je volledige controle over je chai latte-ervaring, van de thee en de kruiden tot de zoetstof en het type melk. 

Het resultaat is een romige kop zwarte thee, subtiel gekruid en geurig met kaneel, zwarte peper en gember, en precies de juiste hoeveelheid zoetheid, zo bijna perfect dat je de coffeeshop chai (of de doos) overslaat en thuiskomt om een ​​pot hiervan te maken tijdens de theetijd.

Wat is een Chai Latte?

Een chai latte neemt de smaken in zich die geassocieerd zijn met masala chai, een gewone gekruide theedrank die aanwezig is in de meeste huishoudens in heel India (en nu het grootste deel van de wereld), en versterkers verhogen hun melkachtigheid met een techniek voor schuimige gestoomde melk die is geleend van zelfgemaakte lattes .

Gelukkig voor ons is masala chai bijna altijd gemaakt met melk en wordt het gebrouwen met melkachtigheid in het achterhoofd, maar voordat we de melk opschuimen, moeten we een sterk gekruide lading zwarte thee brouwen en het iets verzoeten.

Op zoek naar een recept voor masala chai? Hier zijn twee van onze favorieten.

In de meeste gevallen is een masala chai typisch wat we zoeken als we een "chai tea latte" bestellen - hoewel we de "thee" moeten laten vallen, omdat chai letterlijk thee betekent. In deze recepten wordt de melk eerder verwarmd dan gestoomd en bevatten beide richtingen om deze bij de kop te maken.

 • Authentieke Chai
 • Masala Chai
 • De beste thee voor Chai Latte

  Losbladige zwarte thee is het beste voor het brouwen van chai voor lattes. 

  Idealiter wordt het gemaakt met een Assam of Ceylon-thee, maar Engels ontbijt of andere zwarte theemengsels werken ook heerlijk. 

  Losbladige thee is over het algemeen van betere kwaliteit dan zakken, met grote stukken en minder stof, wat kan leiden tot bittere of tannische thee. 

  Aangezien we de kruiden moeten uitpersen voordat we onze chai latte toch maken, zou zakjes thee hier geen tijd besparen.

  Dat gezegd hebbende, als zak zwarte thee is alles wat je bij de hand hebt of is een die je in het bijzonder liefde, dan op alle mogelijke manieren, gebruik het dan! Je wilt zes tassen voor elke batch chai.

  Meer informatie: Is Loose-Leaf thee echt beter dan theezakjes?

  Kruiden selecteren voor Chai Latte

  Specerijen maken van masala chai de drank waar we van houden. Als het gaat om welke kruiden essentieel zijn, kunnen maar heel weinig mensen ermee instemmen en ik zou beweren dat dat inderdaad heel goed is. De kruiden die je kiest, zullen een chai maken die perfect bij je smaak past.

  Sheela bracht Oudejaarsnacht in India door met het drinken van masala chai en rapporteerde: "In India is masala chai zeker niet zo zwaar gekruid als hier, ik zou bijna elke dag een van de herbergen waar we in verbleven of kleine cafés krijgen. en ze werden vaak gekruid met alleen kardemom, alleen gember, of misschien een beetje van allebei. Het veranderde mijn mening over masala chai ten goede, want ik vond het heerlijk dat je de thee en het kruid echt kon proeven in plaats van alles de tientallen kruiden die worden gegooid om alles te overweldigen. '

  Dit zijn de vijf kruiden die essentieel zijn voor het maken van een verwarmende chai latte.

  • Groene kardemom: kardemom is een van de meest geronde kruiden die we kennen. Het is bijna bloemig van geur, met een verwarmende beet die rokerig en aards is. Dit is het enige kruid dat je niet kunt overslaan bij het maken van chai thuis. Koop hele peulen in plaats van zaad en knip ze zachtjes voordat je ze laat trekken.
  • Kruidnagel: Sommigen beschouwen kruidnagels misschien als optie, maar ze werken hier zo goed samen met de andere specerijen, terwijl ze de zoetheid van kaneel en het kruid van de zwarte peper spelen terwijl ze de hele pot thee parfumeren.
  • Kaneelstokje: kaneel is een van de zoetere specerijen die wordt gebruikt voor het aromatiseren van chai. Gebruik stokken in de pot, maar voel je vrij om de latte te garneren met een vleugje gemalen kaneel voor een mooie en geurige afdronk.
  • Verse gember: ik veronderstelde dat je in Chai ook hele gedroogde gember kon gebruiken, maar het is meestal moeilijker te vinden. Trouwens, verse gember voegt een mooie, frisse kruidigheid toe.
  • Zwarte peperkorrels: dit dagelijkse kruid kan niet worden overgeslagen bij het maken van chai; het geeft het brouwsel de warmte die op de achterkant van onze keel bloeit en de zoetheid van de chai in balans houdt.

  De bulkopslagbak is je beste vriend voor het regelmatig maken van chai-lattes, omdat je gemakkelijk hele kruiden kunt vinden die verser en minder duur zijn dan die op het schap zitten.

  Meer van chai-specerijen: de 5 specerijen die je nodig hebt voor zelfgemaakte Chai (ok, misschien zijn er 8)

  Chai Lattes zoeten

  Ik heb een vreselijke zoetekauw, maar merk dat een te zoete chai latte de specerijen maskeert. Je kunt kristalsuiker gebruiken om te zoeten, maar ik adviseer bruine suiker of zelfs ahornsiroop, omdat hun karameltonen Chai's specerijen accentueren in plaats van ze te verbergen. Voeg je zoetstof toe aan de warme theebasis na weken, maar vóór het persen.

  Melk opschuimen voor elke Latte

  Je hebt je thee gebrouwen, gekruid en gezoet, en nu moet je je melk laten schuimen - tenzij je liever een klassieke kop chai hebt in plaats van een chai latte. 

  Het probleem? U bezit geen espressomachine of een schuimende staaf. 

  Gelukkig zijn er drie slimme manieren waarop je je melk kunt schuimen voor lattes.

  Klop het: je kunt je melk krachtig kloppen terwijl je hem verwarmt op de kookplaat, die we in de onderstaande aanwijzingen hebben geschreven. Deze methode werkt het beste met 2% melk en kokosmelk.

  Meng het: je kunt de melk ook opschuimen met een staafmixer voordat je de melk in een pan op de kookplaat verwarmt. Deze methode is het beste voor niet-zuivelmelk, zoals soja of amandelmelk, maar werkt ook met kokosmelk, volle melk of 2%.

  Schudden : de andere methode is om de melk in een pot te schudden en vervolgens de melk na het opschuimen te verwarmen. Deze methode werkt vooral goed met volle melk en notenmelk.

  Chai Lattes serveren

  Het beste ding over het maken van chai lattes thuis is dat je het theebasis recept kunt opschalen en een grote batch kunt maken die de hele week meegaat. Verwarm en schuim 3/4 kopmelk wanneer je het nodig hebt. Het zal niet zo lang meegaan als die kartonnen dozen, ongeveer vijf dagen in de koelkast, maar het zal de perfecte namiddag-pick-up zijn.

  Hoe een Chai Latte te maken

  Maakt 4 porties

  Wat je nodig hebt

  ingrediënten

  • 2 

   kaneelstokjes, in stukken gebroken

  • theelepels 

   hele zwarte peperkorrels

  • 10 

   hele kruidnagels

  • 6 

   groene kardemompeulen, gebarsten

  • 1 

   (2-inch) stuk verse gember, in dunne plakjes gesneden

  • kopjes 

   water

  • eetlepels 

   losse zwarte thee of 6 zwarte theezakjes

  • 1/2 kop 

   zoetstof, zoals bruine suiker, honing of ahornsiroop (optioneel)

  • kopjes 

   koude volle melk, kokosmelk of andere niet-zuivelmelk

  • uitrusting
  • Kopjes en lepels meten

  • Middelgrote pan

  • Houten lepel of rubberen spatel

  • Fijnmazige zeef

  • Werper of theepot

  Instructions

  1. Rooster de kruiden: Plaats de kaneel, peperkorrels, kruidnagels en kardemom in een kleine steelpan op middelhoog vuur en toast, schud de pan af en toe, tot ze geurig zijn, 3 tot 4 minuten.

  2. Brouw de thee: voeg gember en water toe en laat sudderen. Laat het 5 minuten sudderen.

  3. Steek de thee: haal van het vuur en voeg de thee of theezakjes toe. Dek af en steil 10 minuten.

  4. De thee zoeten : terwijl de thee nog warm is, voeg je de zoetstof toe en roer tot alles gecombineerd of opgelost is.

  5. Zeef de thee: zeef de thee door een fijnmazige zeef in een kruik of theepot. Gooi de specerijen en theeblaadjes weg. Bewaar in de koelkast voor toekomstig gebruik, of houd het warm terwijl u de melk schuim.

  6. Schuim de melk: Schuim voor volle melk de melk op door hem in een pot te schudden of door hem krachtig op middelhoog vuur te kloppen. Gebruik voor niet-zuivelmelk een staafmixer om op te warmen alvorens te verwarmen.

  7. Verwarm de melk: Verwarm de opgeschuimde melk in een kleine steelpan op laag vuur tot deze warm is.

  8. Serveer: giet 3/4 kopje van de warme theebasis in elke mok. Voeg 1/2 kopje opgewarmde melk toe en roer om te combineren. Top met een volle lepel melkschuim.

  Recept notities

  Vooruitzien: de theebasis kan tot 5 dagen van tevoren worden gemaakt en in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Verwarm zachtjes voor het opschuimen van de melk.

     Nederlands Nederlands English English