De gezondheidsvoordelen van Kaneelstokjes


Kaneel is een kruid dat veel wordt gebruikt bij het koken en dat afkomstig is van de schors van de kaneelboom. 

Wanneer de schors is verwijderd, wordt dit een kaneelstokje genoemd. 

Kaneel wordt ook al eeuwen als medicijn gebruikt in traditionele geneeswijzen. 

Je kunt verse kaneelstokjes malen om thee te maken, om in je eten te koken of om toast, ontbijtgranen of desserts te strooien.

 

Omdat het in contact kan komen met bepaalde medicijnen, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u kaneel gebruikt.

Verlaagt bloedsuikerspiegel

De effecten van kaneel op de bloedsuikerspiegel bij mensen zijn bestudeerd en er zijn veelbelovende resultaten gevonden.

 In een studie gepubliceerd in 2009 in het 'Journal of the American College of Nutrition', werden mensen met overgewicht en obesitas met gestoorde nuchtere glucose ofwel kaneelextract ofwel tweemaal daags een placebo toegediend. 

De wetenschappers hielden de bloedsuikerspiegel van de deelnemers in de gaten en ontdekten na 12 weken dat de kaneelextractgroep significant lagere glucosewaarden had dan de placebogroep. Ze concludeerden dat de glucoseverlagende antioxiderende eigenschappen van kaneel de risicofactoren voor hartaandoeningen en diabetes kunnen verlagen. Een andere studie, gepubliceerd in "Diabetes Care" in 2003.

Cholesterolverlaging

In een studie gepubliceerd in "Diabeteszorg" kregen 60 diabetespatiënten dagelijks 1, 3 of 6 gram kaneelpoeder, of een placebo. Na 40 dagen hadden alle patiënten die kaneel namen niet alleen de glucosespiegels verlaagd, maar ook het niveau van ongezond cholesterol. Specifiek waren triglycerideniveaus verlaagd met 23 tot 30 procent en LDL - "slecht" - cholesterol was verlaagd met 7 tot 27 procent. Er waren echter geen veranderingen in de patiënten die placebo's innamen. Dit wijst op de belangrijke voordelen die kaneelstokjes hebben voor de cardiovasculaire gezondheid.

Spierpijnvermindering

Door het verminderen van ontstekingen kunnen kaneelstokjes zelfs de pijn verminderen na zware trainingen. In een studie gepubliceerd in het "International Journal of Preventive Medicine" in 2013 kregen 60 jonge vrouwen ofwel kaneel, gember ofwel een placebo per dag terwijl ze deelnamen aan een atletisch trainingsprogramma. Degenen die 3 gram kaneelpoeder kregen kregen na zes weken minder spierpijn dan de placebogroep.

Kanker

In een studie gepubliceerd in "BMC Cancer" in 2010 keken wetenschappers naar de effecten van kaneelextract op tumorcellen in reageerbuisjes en in muizen. De tumorcellen waren van kanker van de lymfe, huid, baarmoederhals en dikke darm. De wetenschappers ontdekten dat kaneelextract de groei van tumorcellen aanzienlijk belemmerde en zelfs sommige van de tumorcellen doodde, zowel in reageerbuizen als in muizen. In een studie gepubliceerd in "Cancer Letters" in 2009, vonden wetenschappers vergelijkbare resultaten en zelfs verklaard dat kaneel potentieel heeft als alternatief medicijn voor de behandeling van tumoren. 

Deze studies gebruikten echter kaneelextract in plaats van kaneelstokjes in hun gehele vorm. De effecten van verse kaneelstokjes op kankercellen bij mensen zijn niet onderzocht.Nederlands Nederlands English English